ponedeljek, februar 09, 2009

Kolumna

Cerklje, Ponedeljek, 13.9.2004 - Minuta za kulinariko.

V bistvu danes nisem imel namena pisati kolumne, pa me je zmotila praznina na K-netu. Zato mi je kar prav prišel članek v Mladini o vegetarijanskem pikniku. Tko da se bom danes lotil travožerov. Tukaj se spet pojavi vprašanje (Mal se že pojavljam s tem vprašanjem. Bo treba slog zamenjat) zakaj za kosmatinca (slovenska kletvica?!?!) bi se kdo odpovedal čevapom, horsu, šniclom v omakah, pečeni postrvi…. Sej ne rečem, če bi bla kvalitetna alternativa, sam a je že kdo probal sojin zrezek????? Del ekipe K-neta se najbrž še dobro spominja testiranja vegi hamburgerjev. Sej so bli še kr, sam smo se vsi strinjal da nekej manjka, tist kr naredi hamburger zares dober. Jp, meso. Ok, pa se posvetimo razlogom, ki jih navajajo vegetarijanci zakaj bi morali opustiti živalsko hrano.
Vegetarijanska prehrana je bolj zdrava in naravno. Hmmm, najbrž res. S pravilno izbiro rastlinske hrane je mogoče popolnoma nadomestiti beljakovine, vitamin b12 in železo, ki ga človek večinoma dobi s mesom. Ql, ampak pravilna prehrana pomeni da moraš uporabljati ali dodatke (tablete) ali pa hrano iz alg, da nadomestiš pomanjkanje železa in vitamina B12. Ok, vitamin B12 lahko dobiš tudi pri okužbi z določenimi bakterijami, ki ta vitamin proizvajajo zase in tako ga dobimo nekaj tui mi. Tovrstne bakterije so značilne recimo za indijo, tako da indijci lažje preživijo brez mesa. (He he, maš izbiro med algam, tabletam al pa bakterijami. A ni ql:)) Torej se ti pri tem skoraj nujno postavi vprašanje, kako naravno je potem vse skupaj. Homo (živalska vrsta ki ji pripadamo, prekleti perverzneži) že nekaj miljonov let uživa mesno prehrano, zato ima prebavni trakt že nekoliko prilagojen temu. V bistvu imamo podobnega kot prašič in medved, ki sta prav tako vsejeda. Močan argument je res debelost, ki je med mesojedci pogosta. Večinoma je res posledica uživanja živalskih maščob. Toda prepričan sem, da bi z normalno prehrano negativne stranske efekte lahko izničili. Tudi vegi prehrana prav hitro zredi, na primer pomfri… Pa tudi primerjava ljudstev s izrazito nagnjenostjo na eno vrsto prehrane kaže, da so v povprečju mesojedi večji in bolše razviti, kar kaže da je človeško telo dobro prilagojeno na živalsko prehrano.
Ker so živali naše prijateljice in jih imam rad. (Na tem mestu ne bom ponovno začel razpravo o vsestranskosti ovc in prijateljskih vezi, ki me vežejo na le-te, to pa zato k je to resna, znanstvena rubrika, kjer ni mesta za tovrstne perverzije) Ok, priznam da so razmere na nekaterih živalskih farmah res neživljenske. Vendar pa, če se ne motim, EU pripravlja zakon o znosnejših razmerah na farmah. V evropi pa se uveljavlja spet pašniško gojenje govedine, ki je pa po mojem mnenju najbolj naravi in živalim prijazna pridelava hrane. Krave v bistvu počnejo to kar so počele že v divjini. Tudi prezgodnja smrt je hočeš ali nočeš del narave. Malo živali doživi visoko starost. Se mi pa zdi tudi določena hinavščina, ker pridelava poljščin v bistvu nekaj najslabšega za živalstvo. S sekanjem gozdov se zmanjšuje habitat, s škroplenjem in gnojenjem se zastruplja cela prehranjevalna veriga. Traktorji plašijo in celo speštajo male zajčke, miške, srnice… Da seveda ne omenimo, da bi recimo prijatelj pujsek z veseljem pomalical kakšnega dojenčka ali dva. Se mi pa res zdi nekoliko moralno sporno športno lovstvo. Če z določenimi pridržki še nekako podprem omejevanje populacije, se mi ubijanje za zabavo zdi le mal mem. Sploh pa to ni ne vem kakšen dosežek, pač iz pol kilometra s snajperco zadaneš srno, tud kej težjega in bolj aldrenalinskega bi se lohk spomnu. Žival tukej nima velik možnosti za športni boj.
Vegetarijanstvo bi prineslo mir na svetu in izničenje nasilja. Ok, če bi se z prejšnimi argumenti še nekoliko strinjal pa za tegale lahko rečem samo WOT D FAK!!!!! Morš bit pa res počen, da misliš da je ves problem le v prehrani. Argument, da so mesojede živali bolj nasilne in krvoločne je smešen. Kako bi drugače ujela svojo hrano??? Pa tudi napad vegi bikca ni ravno prijetna stvar, da en govorimo o tem, da zajčki ubijajo druge zajčke… Tudi zgodovina kaže, da v področjih, kjer je meso manj razširjeno, vojne niso bolj pogoste. Pa kadar bi men žena skuhala zelenjavno mineštro namesto šnicla bi ratal prej bolj kot manj nasilen!!

Aja, če ješ zelenjavo maš mn problemov s zaprtjem, pa ne vem če je to lih najbolš. Dvomim da plini rastlinskega izvora kej mn smrdijo. U glvanem, takrat k bom vegetarijanc bom tud lep pa seksi pa obdarjen. Mogoče v naslednjem življenju. (Najbrž res, k se bom zihr reinkarniral v ovco:))

BB

Ni komentarjev: